Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Καλλιπάτειρα



      Αυτή την εβδομάδα, στο μάθημα της Ιστορίας, μιλήσαμε για τους δεσμούς που ένωναν τους Έλληνες της αρχαίας Ελλάδας.Αναφερθήκαμε στους Ολυμπιακούς αγώνες και θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα γι' αυτούς.



 Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας ανακαλύψαμε μια σπουδαία γυναίκα, που κατέχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων: την Καλλιπάτειρα.
 Η Καλλιπάτειρα ήταν κόρη του ξακουστού ολυμπιονίκη Διαγόρα. Τα αδέλφια της ήταν επίσης Ολυμπιονίκες.   


            Όταν ο γιος της Καλλιπάτειρας θα έπαιρνε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, η επιθυμία της να τον δει να αγωνίζεται ήταν μεγάλη. Υπήρχε όμως αυστηρός Ολυμπιακός νόμος να μην μπορούν οι γυναίκες να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Ακόμα και η απειλή του θανάτου  δεν εμπόδισε τη λαχτάρα Καλλιπάτειρας που δεν υπολόγισε τον κίνδυνο. Ντύθηκε γυμναστής και μαζί με το πλήθος μπήκε μέσα στο στάδιο απαρατήρητη.      

              Τελικά ο γιος της  Καλλιπάτειρας κατάφερε να νικήσει και η ίδια συγκινήθηκε τόσο πολύ που έτρεξε να τον αγκαλιάσει με λατρεία. Αλίμονο! Ο μανδύας της έπεσε και αποκαλύφθηκε η γυναικεία της φύση. Αμέσως τότε συνελήφθη. Η τιμωρία θα έπρεπε να είναι θάνατος. Παρ' όλα αυτά της δώσανε χάρη, επειδή η οικογένεια της ήταν φημισμένη. Η Καλλιπάτειρα γλίτωσε από βέβαιο θάνατο. Ακόμη και οι νόμοι λύγισαν μπροστά σε μία τόσο καταξιωμένη οικογένεια, μια οικογένεια Ολυμπιονικών. 


   Αυτό το γεγονός είχε τόσο μεγάλη επίδραση στους ποιητές και λογοτέχνες ώστε από αυτό να εμπνευστεί ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης και να γράψει το παρακάτω ποίημα:


 Αρχόντισσα Ροδίτισσα, πώς μπήκες;
Γυναίκες διώχνει μια συνήθεια αρχαία
εδώθε». – «Έχω ένα ανίψι, τον Ευκλέα,
τρία αδέρφια, γιό, πατέρα Ολυμπιονίκες

να με αφήσετε πρέπει, Ελλανοδίκες,
και εγώ να καμαρώσω μέσ' στα ωραία
κορμιά, που για το αγρίλι του Ηρακλέα
παλεύουν, θιαμαστές ψυχές αντρίκειες.

Με τες άλλες γυναίκες δεν είμαι όμοια
 στον αιώνα το σόι μου θα φαντάζη
με της αντρειάς τα αμάραντα προνόμια.

Με μάλαμα γραμμένος το δοξάζει
σε αστραφτερό κατεβατό μαρμάρου
ύμνος χρυσός του αθάνατου Πινδάρου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου